Alarmerende funn fra Gjeldsregisteret

Tanken til Storting og Regjering var at opprettelsen av et nasjonalt gjeldsregister ville bremse utlån fra forbrukslånsbankene, men funn fra nettopp Gjeldsregisteret viser at stadig flere har 20 forbrukslån eller mer.

Alarmerende funn fra Gjeldsregisteret
Det er tre selskaper som har fått konsesjon til å opprette og forvalte et slikt gjeldsregister. Det er Evry, Experian og Finans Norge. Les mer om Gjeldsregisteret.

Hva er gjeldsregisteret?

Siden myndighetene påbegynte prosessen med å få på plass gjeldsregisteret, har det tatt fem år, men nå er det her og fra sommeren vil det bli tatt i bruk. Registeret vil gi bankene en nøyaktig oversikt over alle dine lån og utestående saldoer. Dette slik at de kan ta bedre kredittbeslutninger om deg når du søker et lån eller kreditt. Myndighetene ønsker at vi ikke skal ta opp mer lån enn vi klarer å betjene og dette registeret skal derfor gjøre det lettere for bankene å ta sine beslutninger om hvem de skal gi lån til og eventuelt hvor mye.

Evry er først ut med etablering av gjeldsregisteret og alle banker har fått frist til 1. juli med å levere opplysninger om sine kunders lån og saldoer.

Vil gjeldsregisteret påvirke dine lånemuligheter?

De fleste sier nei, da opplysningene fra gjeldsregisteret skal brukes i bankenes allerede etablerte kredittmodeller. Det skal altså bli enklere for bankene å få informasjon om alle dine lån og kreditter, samtidig som denne informasjonen er pålitelig og ikke baserer seg på informasjon fra deg som kunde.

Vi i Figent tror imidlertid at flere vil oppleve at det kan bli vanskeligere å få lån. Dette gjelder nok spesielt deg som har mange forbrukslån og kredittkort fra før. Vær imidlertid spesielt oppmerksom på at såkalte ubrukte kreditter kan ødelegge dine fremtidige muligheter for å få lån. Dersom du eksempelvis har innvilget et kredittkort, som du ikke har benyttet, vil dette bli registrert som et lån i det nye gjeldsregisteret, selv om du aldri har brukt noe av kreditten din. Dersom dette er et kort du ikke har behov for, vil vi derfor anbefale deg å kontakte utsteder og få kortet slettet og makulert. Slik vil ikke lenger kortet bli tillagt din gjeld i dette gjeldsregisteret ved fremtidige lånesøknader fra deg.

Lurer du på noe i anledning det nye gjeldsregisteret eller har du spørsmål tilknyttet til din økonomi? Vi har dyktige og erfarne rådgivere som er tilgjengelig på telefon og e-post.

Skriv litt om din situasjon så kontakter vi deg.

*All refinansiering krever pant i fast eiendom
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Noe gikk galt – vennligst prøv igjen.
En illustrasjon av en mann som arbeider med kundeservice via telefon.

Ønsker du bistand fra oss?

En illustrasjon av en mann som arbeider på en laptop.
Gjeldskrise
Gjeldskrise

Sliter du med skattegjeld? Har du vært i dialog med kemneren eller skatteetaten uten hell?

Gjeldskrise
Bli kvitt inkassogjeld
Bli kvitt inkassogjeld

Får du brev fra inkassoselskap? Vi hjelper deg å bli kvitt inkassogjelden.

Bli kvitt inkassogjeld
Kredittkortgjeld
Kredittkortgjeld

Har du mange kredittkort? Bli kvitt gjelden en gang for alle.

Kredittkortgjeld
Skattegjeld
Skattegjeld

Sliter du med skattegjeld? Har du vært i dialog med kemneren eller skatteetaten uten hell?

Skattegjeld