Å få avslag har vel de fleste av oss opplevd?

Du har kanskje sendt noen lånesøknader, muligens mange, men hva ser egentlig bankene etter når de skal bestemme om du får innvilget din lånesøknad eller ikke?

Å få avslag har vel de fleste av oss opplevd?

Å få avslag har vel de fleste av oss opplevd? Noen av bankrådgiverne er hjelpsomme og veileder i den videre prosess og forklarer deg bakgrunnen for avslaget. Kanskje har du for lav inntekt i forhold til gjelden eller du mangler tilstrekkelig sikkerhet i boligen? Andre rådgivere derimot sier at avslaget skyldes en helhetsvurdering og uansett hvor mye du så spør, får du ingen videre begrunnelse.

Figent tenker at det derfor kan være nyttig at vi deler litt av vår kunnskap om dette emnet med deg, så du vet litt hva du skal legge vekt på i dine kommende lånesøknader.

1. Betjeningsevne.

Dette er et viktig punkt for bankene og her ser bankene nærmere på din evne til å betjene ditt fremtidige lån med din eksisterende inntekt. Enkelt forklart betyr dette at jo høyere inntekt og lavere gjeld du har, dess bedre er det. Hovedregelen er i dag at ingen skal ha mer gjeld enn fem ganger sin brutto årsinntekt. Det vil si at om du har enn brutto årsinntekt på kr. 400.000,-, skal kan ikke din totale gjeldsbyrde overstige kr. 2.000.000,- etter låneopptaket.

Det kan være verdt å merke seg at bankene har anledning til av og til å gjøre visse unntak, men dette er i hovedsak noe de har forbeholdt unge søkere eller de med svært høy inntekt.

2. Sikkerhet.

Dersom du søker lån med pant i bolig, ønsker banken å vite at de har tilstrekkelig sikkerhet for lånet du søker. Da ser de på ditt totale boliglån og sammenligner dette med markedsverdien på boligen din, altså det du hadde klart å selge boligen for i det åpne markedet. Bankene har ofte litt forskjellig praksis herunder, men hovedregelen er at det går stort sett greit å få et boliglån opp til ca. 80 % av markedsverdien. Har du eksempelvis en bolig til en verdi av kr. 3.000.000,-, kan du låne opp til ca. kr. 2.400.000,-, forutsett at du har betjeningsevne, vel og merke.

Det er mulig å få lån opp til 85 % av boligens markedsverdi, men dette ønsker ofte bankene å forbeholde de litt yngre søkerne som forsøker å komme seg inn på boligmarkedet.

3. Skjønnsmessig vurdering.

For øvrig vurderer bankene en rekke andre faktorer som hvor i landet du bor, leier eller eier du bolig, har du barn som forsørges, eventuelt hvor mange, eier du bil, er du gift, samboer, enslig og en rekke andre forhold. Alt dette er med og avgjør om du får innvilget din lånesøknad eller ikke. Det er følgelig vanskelig å forutsi på forhånd om du får ja eller nei på din lånesøknad.

Figent har lang erfaring med å bistå de som ønsker hjelp med sine lånesøknader, så om du ikke har lykkes på egen hånd, ikke gi opp. Dersom du er en av mange som trenger hjelp til nettopp dette, ta kontakt med oss på telefon 93228783, eller e-post post@figent.no. Vi hjelper deg med glede.

Skriv litt om din situasjon så kontakter vi deg.

*All refinansiering krever pant i fast eiendom
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Noe gikk galt – vennligst prøv igjen.
En illustrasjon av en mann som arbeider med kundeservice via telefon.

Ønsker du bistand fra oss?

En illustrasjon av en mann som arbeider på en laptop.
Anmerkninger?
Anmerkninger?

Du har gode muligheter for refinansiering, selv om du har fått registrert flere betalingsanmerkninger.

Anmerkninger?
Dyre forbrukslån?
Dyre forbrukslån?

Har du dyre forbrukslån og mange kredittkort? Føler du at du bare betaler renter og renter?

Dyre forbrukslån?
Refinansiering
Refinansiering

Få en ny start med refinansiering skreddersydd din økonomi.

Refinansiering