Hvor mye kan egentlig et inkassokrav øke?

Til dette spørsmålet vil vi kanskje ikke ha svaret, for det er – dessverre – mye. Dersom en faktura, regning el. ikke blir betalt, og går videre til et inkassobyrå, tikker kostnadene for deg som ikke betaler.

Hvor mye kan egentlig et inkassokrav øke?
Har du flere inkassokrav? Dette kan øke gjelden din betydelig mye på ganske kort tid.

Riktignok vedtok regjeringen i juni 2020 å sette ned purregebyrer og inkassosalærer med virkning fra 1. oktober 2020. De viktigste endringene var at gebyrene for purringer og inkassovarsler ble redusert fra kr. 70,- til kr. 35,-, og at inkassosalærene for krav opp til kr. 500,-, ble redusert fra kr. 350,- til kr. 175,-. Salærene for de høyere pengekravene ble også noe redusert, men ikke så mye prosentvis.

For å vise hvor mye et inkassokrav kan øke, har Nordeas forbrukerøkonom, Derya Incedursun, regnet ut hvor mye en regning på kr. 5.000,- øker om den uheldigvis går videre til inkasso.

Etter tre måneder vil denne regningen ha vokst til kr. 6.907,-. Av dette utgjør purre- og inkassogebyrer kr. 1.815,- og forsinkelsesrenter kr. 92,-. Dersom inkassobyrået går via namsmannen for å få hjelp til å inndrive kravet de har mot deg, noe som på fagspråket kalles rettslig inkasso eller rettslig inndrivelse, stiger det mer.

Stor økning på kort tid

Dersom du har protestert på kravet, må saken først gjennom Forliksrådet. Da vil kr. 5.000,- vokse til kr. 8.285,-, om du ikke får medhold i Forliksrådet. Går det via namsmannen til tvangstrekk i lønn eller trygd, vokser beløpet til kr. 9.141,-. Må saken din først til Forliksrådet, så til namsmannen, blir sluttregningen hele kr. 10.346,-.

Til å miste pusten av? Enig. Dette er mye penger og det viser hvor mye et lite krav kan vokse på veldig kort tid. Har du flere inkassokrav, store og/eller små, kan dette øke gjelden din fryktelig mye på ganske kort tid. Over lenger tid kan de økonomiske problemene til slutt virke uhåndterlige for folk flest.

Trenger du hjelp med din inkassogjeld? Ønsker du bare en oversikt på inkassogjelden eller vil du å bli kvitt inkassosakene og betalingsanmerkningene dine én gang for alle? Da anbefaler vi deg å ta kontakt med Figent på post@figent.no eller telefon 93228783. Vi er alltid tilgjengelig for en liten prat om hvordan vi kan løse dine betalingsproblemer.

Skriv litt om din situasjon så kontakter vi deg.

*All refinansiering krever pant i fast eiendom
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Noe gikk galt – vennligst prøv igjen.
En illustrasjon av en mann som arbeider med kundeservice via telefon.

Ønsker du bistand fra oss?

En illustrasjon av en mann som arbeider på en laptop.
Kredittkortgjeld
Kredittkortgjeld

Har du mange kredittkort? Bli kvitt gjelden en gang for alle.

Kredittkortgjeld
Bli kvitt inkassogjeld
Bli kvitt inkassogjeld

Får du brev fra inkassoselskap? Vi hjelper deg å bli kvitt inkassogjelden.

Bli kvitt inkassogjeld
Privatøkonomi
Privatøkonomi

Er du lei av å slite i motbakke? Vi hjelper deg tilbake til toppen.

Privatøkonomi