Gode råd til deg som har inkassogjeld

Om du har fått et inkassokrav, eller flere, skal vi i det følgende gi deg noen generelle tips og råd for hvordan du best kan håndtere dette og – forhåpentligvis – finne en varig løsning på sikt.

Gode råd til deg som har inkassogjeld

De aller fleste av oss har nok opplevd å få en purring, et inkassovarsel, eller flere. Kanskje glemte vi en faktura, eller to, når vi var på sommerferie, eller så har vi sakte, men sikkert, beveget oss inn i en økonomisk nedadgående spiral vi synes det er svært vanskelig å komme oss ut av.

1. Det første rådet, og kanskje det viktigste, er å ta kontakt med inkassobyrået!

Ring dem og prat med den konsulenten du treffer. Det lønner seg da å ha saksnummeret i den aktuelle saken for hånden, slik at de lettere finner deg i sitt system. Da får også inkassobyrået et godt førsteinntrykk av deg. Forklar dem situasjonen om hvorfor du har havnet i denne økonomiske knipen. Kanskje ble du arbeidsledig, permittert, sykemeldt eller var det et samlivsbrudd eller sykdom hos noen du har kjær? Kanskje vet du egentlig ikke selv, men det begynte med et inkassokrav, som så eskalerte til flere, som gjør at du nå sitter med masse uåpnet post og en håpløs situasjon? Forklar i så fall inkassobyrået nettopp dette. Husk, den du snakker med er en helt ordinær person - som deg og meg - og selv om de ikke vil si det til deg har kanskje de opplevd lignende livskriser? Inkassobyråene setter uansett alltid pris på at du tar kontakt med dem.

2. Deretter må dere forsøke å finne en løsning på inkassokravet/-ene

Selv om dette er den vanskelige delen, er det verste unnagjort ved at du har tatt den tøffe telefonen til inkassobyrået. Når du har forklart dem situasjonen og årsaken til betalingsproblemene dine, kan du spørre inkassobyrået hva dere sammen kan gjøre for å finne en løsning. Spør dem om de kan akseptere en nedbetaling av kravet over tid, men det er da viktig at du føler at denne nedbetalingsplanen er realistisk og at dette er noe du mener du kan klare. Har du litt penger nå, tilby inkassobyrået det du kan avse. Selv om summen er liten, eventuelt svært liten, er det bedre enn ingenting. Da viser du betalingsvilje. Deretter kan dere diskutere en nedbetaling på resten av inkassokravet. Har du absolutt ingen mulighet til å betale noe som helst, forklar inkassobyrået dette, men presiser samtidig at du ønsker å gjøre opp for deg og forklar når du tror dette kan la seg gjøre. Alternativt kan du spørre den du prater med om de har noen forslag til løsning i saken? Vis inkassobyrået at du bryr deg og at du er interessert i å finne en løsning slik at kravet blir betalt.

3. Har du veldig mange inkassokrav er kanskje en refinansiering løsningen?

Dersom du har bare et, eller noen få krav, kan ovennevnte råd være tilstrekkelig til at du innen kort tid finner en løsning og inkassosakene avsluttes. Har du derimot mange krav, trenger kanskje økonomien din kraftigere medisin før den kan friskmeldes. Kanskje har du fått brev fra namsmannen med trusler om lønnstrekk og tvangssalg? Dette kan ta motet fra de fleste av oss, men ikke gi opp. Aldri gi opp! Det er bare du som kan løse dette og sannsynligvis trenger du nå en eller annen form for refinansiering.

Det nytter ikke å gå til din egen bank, eller de ordinære bankene, om du har inkassosaker og betalingsanmerkninger. For dem er du svartelistet og de anser deg ikke for å være kredittverdig, men det finnes løsninger. Det kan være såkalte spesialbanker, som kan refinansiere gjelden din selv om du har inkassosaker, eller nøytrale aktører som Figent. Kanskje kan en prat med NAV Gjeldsrådgivning på telefon 55553339, kan hjelpe deg videre? Det viktigste er imidlertid at du nå tar kontakt med de du tror kan hjelpe deg på best mulig måte. Ta en telefon og diskuter saken din med en spesialbank, oss, NAV eller andre, men det viktigste rådet nå er at du tar kontakt. Ring litt rundt og forhør deg med hvem du tror best kan finne en løsning for deg og dine økonomiske problemer. Velg den rådgiveren som du så får best tillit til og som du mener har den beste løsningen for akkurat deg. Og husk, du - som alle andre - fortjener en ny sjanse.

Skriv litt om din situasjon så kontakter vi deg.

*All refinansiering krever pant i fast eiendom
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Noe gikk galt – vennligst prøv igjen.
En illustrasjon av en mann som arbeider med kundeservice via telefon.

Ønsker du bistand fra oss?

En illustrasjon av en mann som arbeider på en laptop.
Bli kvitt inkassogjeld
Bli kvitt inkassogjeld

Får du brev fra inkassoselskap? Vi hjelper deg å bli kvitt inkassogjelden.

Bli kvitt inkassogjeld
Anmerkninger?
Anmerkninger?

Du har gode muligheter for refinansiering, selv om du har fått registrert flere betalingsanmerkninger.

Anmerkninger?