Får du ikke lån?

Hvorfor er det slik og hva kan du gjøre for å få innvilget din søknad om lån i banken? Enten du søker et lite forbrukslån, eller en større refinansiering av gjelden din, kan det være frustrerende og motta avslag etter avslag. Vet du egentlig hvorfor du får disse avslagene? I denne artikkelen skal vi belyse bankenes vanlige avslagsgrunner og komme med forslag til hvordan du kan løse dine økonomiske problemer en gang for alle.

Får du ikke lån?

Først, de aller fleste av oss har en eller annen gang fått avslag fra en bank eller finansaktør som formidler lån, men det betyr ikke at du skal gi opp av den grunn. Av og til er det kun mindre justeringer som må til, andre ganger større endringer, men det er fullt mulig å snu et nei til et ja.

Har du betalingsanmerkning?

Dersom du har en betalingsanmerkning, lønnstrekk eller en kreditor som, med hjelp fra et inkassobyrå, har tatt utleggsforretning i din bolig, får du kategorisk avslag fra alle ordinære banker og finansinstitusjoner. Ved søknad om lån foretas det en kredittvurdering av deg og man oppdager umiddelbart om du har en betalingsanmerkning eller ikke. Har du anmerkninger, er du det bankene kaller «ikke kredittverdig» og du får automatisk avslag på lånesøknaden din.

Er du usikker på om du har en betalingsanmerkning eller ikke? Ved hjelp av Bank-ID kan du logge deg inn på linken under hos Experian og sjekke hva som er registrert på deg:

https://www.minexperian.no/

Har du inkassogjeld?

Selv om du ikke har en betalingsanmerkning, kan du likevel få avslag om du har et eller flere inkassokrav registrert på deg. Dette liker banker og kredittinstitusjoner svært lite og de tolker dette som at du er en dårlig betaler og da ønsker de heller ikke å innvilge deg et lån.

Har du mye forbruksgjeld?

Du kan fortsatt få avslag på dine søknader om lån, selv om du ikke har betalingsanmerkninger og inkassosaker. Kanskje er årsaken at bankene synes du totalt sett har for mye forbrukslån og/eller kredittkort? Når du søker lån må du som regel sende inn noe dokumentasjon, bl.a. skattemeldingen din. Dersom den viser at du har flere forbrukslån og kredittkort, kan dette være nok til at banken ikke ønsker deg som kunde. I deres øyne er du da en person som lever over evne og slike nye kunder ønsker ikke banken.

Lav inntekt eller eier du ikke bolig eller hytte det kan tas pant i?

Søker du forbrukslån, eller eksempelvis refinansiering med pant i eiendom, kan du fortsatt få nei selv om du ikke har inkassosaker, betalingsanmerkninger eller lite forbrukslån. Kanskje mener banken at du har for lav inntekt i forhold til din totale gjeld? Kanskje kan du ikke stille pant i fast eiendom, dvs. bolig eller hytte? Når du søker forbrukslån krever ikke bankene at du kan stille pantesikkerhet, men det er likevel en klar fordel om de ser at du eier bolig eller hytte. Disse avslagsgrunnene kan være årsaker til at du får avslag på dine kredittsøknader, men du skal ikke gi opp av den grunn, for det finnes løsninger.

Hva gjør jeg så om jeg bare har fått avslag?

Det finnes banker og aktører som kan tilby deg lån, selv om du har fått avslag på avslag. Du kan kontakte de såkalte spesialbankene, som i visse tilfeller kan gi lån selv om du har fått avslag i andre banker. Alternativt kan muligens en kommunal refinansiering være noe å tenke på? I så fall kan du kontakte din hjemkommune og be om å få snakke med de rådgiverne i din kommune som arbeider med nettopp slike lånesøknader. Alternativt har du enkelte private aktører, som Figent, som kanskje kan bistå deg med den refinansieringen som du søker.

Har du flere spørsmål? Ta kontakt med Figents erfarne rådgivere på tlf. 93 22 87 83 i dag for gode råd.

Skriv litt om din situasjon så kontakter vi deg.

*All refinansiering krever pant i fast eiendom
Takk! Din forespørsel er mottatt.
Noe gikk galt – vennligst prøv igjen.
En illustrasjon av en mann som arbeider med kundeservice via telefon.

Ønsker du bistand fra oss?

En illustrasjon av en mann som arbeider på en laptop.
Bli kvitt inkassogjeld
Bli kvitt inkassogjeld

Får du brev fra inkassoselskap? Vi hjelper deg å bli kvitt inkassogjelden.

Bli kvitt inkassogjeld
Dyre forbrukslån?
Dyre forbrukslån?

Har du dyre forbrukslån og mange kredittkort? Føler du at du bare betaler renter og renter?

Dyre forbrukslån?